• Nebulous Stars

Ali lahko ustvarjalnost odpravi tesnobo?

Tako kot ostali ljudje lahko tudi otroci občutijo tesnobo. Vendar pa je njim svoje občutke pogosto težje izraziti. Študije kažejo, da so lahko ustvarjalne dejavnosti odlično zdravilo proti stresu in tesnobi. Zakaj jim torej ne ponudimo nekaj, s čimer bi se lažje izrazili?

Marie-Josée RoyVpliv stresa

Vsi se v življenju kdaj srečamo s strahom, najsi gre za novo izkušnjo ali nepričakovan dogodek. Občutek strahu nas lahko obremenjuje, ščiti pred nevarnostjo ali celo spodbuja, vendar moramo vedeti, kako ga obvladovati. Tako za odrasle kot za otroke tesnoba predstavlja breme, ki ima za posledico nespečnost in strah pred neuspehom, s tem pa negativno vpliva na telesno in duševno zdravje. Otroci imajo ogromno domišljije in preko ustvarjalnih dejavnosti jo lahko usmerijo v pravo smer. Ustvarjalnost otrokom pomaga, da izrazijo svoje občutke in se zavejo zunanje resničnosti.


Raziskave o koristih umetnosti

Raziskovalci z ameriške univerze Drexel so proučevali povezavo med kortizolom (stresnim hormonom) in umetniškim ustvarjanjem. Rezultati raziskave so pokazali, da je imelo 75 % udeležencev nižjo raven kortizola po samo 45 minutah ustvarjanja kolaža, modeliranja gline ali barvanja s flomastri. Druga raziskava, ki jo je opravil ameriški psiholog James W. Pennebaker, je pokazala koristi pisanja dnevnika. Tudi zapisovanje lastnih občutkov ima namreč pomirjujoč učinek na stresne hormone. Otroci, ki doživljajo stres, se običajno zapirajo vase, kar otežuje komunikacijo. Ustvarjanje, najsi gre za risanje, pisanje, kuhanje, nastopanje ali igranje inštrumenta, otrokom pomaga izraziti njihove občutke in premagati določene strahove.


Pomen ustvarjalnosti za premagovanje tesnobe pri otrocih

Umetniško ustvarjanje stimulira desno polovico možganov, ki je povezana z ustvarjalnostjo, intuicijo, vizualizacijo in čustvi, in otroka popelje v svet brez stresa. Če ima otrok skrbi, lahko ostane ujet v lastnem strahu, ustvarjalnost pa je tista, ki ga lahko osvobodi. Občutki lahko pridejo na plan in se izrazijo na pozitiven način. Otrok se tako vživi v svoj umetniški projekt, da pozabi na vse skrbi. To stanje dobrega počutja upočasnjuje srčni utrip, izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje občutek tesnobe. Otrokova domišljija, ki je včasih lahko vir stresa in strahu, je tako odlično izkoriščena.

Dostopna likovna terapija

Da bi dali otroški ustvarjalnosti prosto pot, ne potrebujemo dragih umetniških potrebščin. Za začetek je tukaj nekaj predlogov:


  • Spodbujajte svojega otroka, naj začne pisati dnevnik in vanj napiše ali nariše, kaj ga osrečuje.

  • Shranite revije, ki jih lahko uporabi za izdelavo kolažev.

  • Naj nariše ali napiše, za kaj ga je navdihnil njegov najljubši film ali TV oddaja.

  • Predstavite mu različne vrste glasbe in ga spodbudite, da zraven mrmra, kakor in kolikor želi.

  • Skupaj z otrokom skuhajte juho ali specite piškote.

  • Skupaj z otrokom okrasite vaš dom.

Tween Team Logo

TWEEN TEAM INC.
CP 301 St-Bruno, St-Bruno, Qc Canada J3V 5B8

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Grafika, ilustrace, návrhy produktů a obalů jsou chráněny autorskými právy © 2018 Tween Team Inc. Všechna práva vyhrazena.